Cafè diskriminering

        DATUM: 2009-12-07 TID: 18:55:26
Kände bara att jag behövde ta upp en sak. Blir så irriterad när man med barnvagn skall besöka ett cafè och märker att ägarna inte haft en tillstymmelse till att tänka på alla föräldrar som kanske vill ta sig en kopp kaffe.

Problemen börjar oftast redan när man skall försöka hitta ett ledigt bord där man skall pressa sig in utan att putta till de andra gästerna där de sitter och fikar i lugn och ro. Avstånden mellan borden gör det omöjligt att ta med barnvagnen ända fram och när du ser dig omkring i rummet så finns det självklart ingenstans att "parkera" heller. Du ställs nu mellan två alternativ.
Antingen att snällt gå därifrån och strunta i ditt kaffebegär eller att pressa, vinkla och på något vis möblera om i lokalen så att du och ditt ekipage kan få plats. Och efter alla arga irriterade blickar som landat på just dig så blir ju inte besöket så himla trevligt i alla fall. Tre omkullvältna kaffekoppar senare så sitter du änligen vid bordet med din bebis och ditt sällskap. Ni tittar på varandra och pustar ut.
- Ahh, äntligen dags för en kopp kaffe... Trodde du ja.
En illaluktande doft sprider sig i cafèt och du märker förtvivlat att det är från din unge som doften kommer ifrån. Fort, fram med skötväskan och in på toaletten. Helvete! Självklart. Inget skötbord.
Ner på golvet, du försöker desperat att förvandla din skötväska till något sorts underlag för ditt barn att ligga på. Golvet är skitigt, du slår i huvudet i handfaten minst tre gånger, och  med öronen ringandes av barna skrik så lyckas du tillslut på något sätt knöla på blöjan lite snett.

Kön utanför toaletten har tornat upp sig till en lång rad utav irriterade himlande männsikor som ser på dig med en min som säger "Stick! Ta din unge och fika hemma för fan." Du lunkar sakta tillbaka till bordet där ditt fisljummna kaffe väntar.

Du fylls plötsligt med ett dåligt samvete, både gentemot din väntande vännina men mest utav allt, gentemot cafeèts gäster som fått sin lugna fikastund förstörd utav en hemsk mamma som trotsat mamma lagen och begett sig ut bland folk. Du skulle helt enkelt stannat hemma istället.
Ungefär sådär kan ett cafè besök kännas tycker jag. Det behövs fler barnvagnsvänliga Cafèn med gott om plats. Ett ställe för oss trötta, stressade morsor att samlas på där man inte behöver bry sig om skrikande barn och stinkande blöjor.
Så här kändes det i alla fall sist jag var mamma och skulle ut med Victor. Det skall bli intressant att se om städerna har förändrats och blivit mer anpassade.Kommentarer
Postat av: Fia

På tal om att fika på caféer med barn. Läs detta. http://blogg.aftonbladet.se/pappabloggenInnan var det så himla inne att ta sitt barn och sina kompisar med barn och sätta sig för att fika på stan. Lattemammor vill jag minnas att det hette. Nu verkar det som att trenden säger att såna vill vi inte ha, usch och fy bort med ungarna.Jag kan tycka att barn kanske inte hör hemma på en finrestaurang där folk betalat mycket pengar för maten. Men man kanske skulle kunna anpassa en avdelning för folk med barn...Det är så himla lätt att specialisera ett café så att folk med barn kan komma dit. Skitenkelt, man behöver bara ha rätt lokal, tillräckligt med ljuddämpande material, ett lekrum gärna så att vi föräldrar kan se dem små och plats för barnvagnar, något för dem små att äta också såklart. Istället verkar trenden gå åt andra hållet som jag ser det nu. Nä, här får man inte komma in med en barnvagn och nä här får man inte ha barn och ja hela den svängen. Fattar inte problemet. Blir folk så irriterade så kan dem fan fika hemma själva istället. Fattar dem inte att det kanske är höjdpunkten på veckan att få komma ut när bebisarna är små, att man kanske sitter där hemma och fikar och fikar och fikar tills man kräks på sig själv av ensamhet eller nått. Nä fram med lite mer respekt för barnen tycker jag.Jag kan tycka att det är okej att något fik har totalförbud för barn och barnvagnar. Dessa lockar ändå en viss typ av kunder som inte har barn eller människor som behöver komma bort från barn ett tag. Men jag tycker inte att varenda café i hela Sverige ska få rättigheter att göra så. Man kan inte begränsa hur som helst.Nu vet inte vart du bor, det står säkert någonstans men jag har missat det eller glömt det. Jag bor i Örebro och här är det fritt fram för alla barn överallt. Aldrig några problem som jag har förstått det. Det är skönt men jag vet att det kan vända lika snabbt. ;/

2009-12-07 @ 19:16:58
URL: http://lusth.blogspot.com
Postat av: Hanna

precis så är det i varberg oxå å jag jatar att ens försöka ...det finns iofs ett cafe i vbg som har plats men deras fick e fasken ingen höjdare å där har denm oxå nu inför jul möblerat så vagnen knappt får plats...Ps har du bestämt vagn?? jag har en månad gammal brio happy09 till salu om du skulle vara intr...

2009-12-07 @ 19:43:17
URL: http://knasgravid.blogspot.com
Postat av: DJ

Men oj vad jag känner igen mig! Det är preecis så. Och det är fasiken jobbigt. För att inte tala om de cafeer som har trappor och pytteliten ingång. Ska man ta med sig vagnen eller chansa på att den står kvar när man kommer tillbaka?

2009-12-07 @ 20:30:07
URL: http://vilsnajollen.blogspot.com
Postat av: Hannah

Men!

Du har ju skrivit om Mig :P

2009-12-07 @ 21:49:37
URL: http://colinsmamma.blogg.se/
Postat av: Tessan

Känner igen mig precis! Tyvärr. Blickarna från alla runt omkring tycker jag är hemskt. Vad är det som är så hemskt med mammor med små barn?! Särskilt äldre tanter tycks ha väldiga problem med oss. Blev så arg i somras så jag väste åt en tant som suckade för att hon fick ta ett steg åt sidan för att komma förbi vår vagn (dubbelvagn dessutom, "Kanske bättre att alla sura j**la tanter stannar hemma istället". Man ska inte väsa åt andra och framförallt inte svära åt andra, men ibland är det riktigt svårt att låta bli...En annan sak som man absolut inte ska göra med barn är att åka tåg, särskilt inte X2000. Prata om att göra folk förargade... Även där är tanterna värst tillsammans med kostymklädda män i 50 årsåldern. Min familj bor nere i Borås och jag skulle gärna åka tåg med barnen och hälsa på oftare, men det är helt enkelt inte värt det. Senaste gången vi skulle åka klev en man över barnvagnen precis när jag skulle försöka baxa upp den på tåget. Jag blev först glad och trodde att han skulle ta tag där fram och hjälpa till att lyfta på den. Men inte. Han klängde sig över vagnen, av den enkla anledningen att han var tvungen att komma på före mig. Stackars man, trodde att tåget skulle åka i från honom. När vi väl kommit på, jag hade bokat tre platser runt ett bord för mig och barnen, så kommer ytterligare en man som har den fjärde platsen runt bordet. Han blir så förtvivlad så han inte kan hejda världens suck tillsammans med ett surt "Åh neeej, här blir det livat förstår jag". Sen la han handen på min axel och sa "jaja, det är ju inte ditt fel". Vaddå mitt fel!? Att jag har barn?! Jag sa till honom att om han tyckte det skulle bli så jobbigt så kanske han skulle be tågvärden att få byta plats, det var ju inte direkt fullt på tåget. Men nej, det ville han inte. Det kändes som en seger att Tim sov HELA resan ner och Ida satt snällt och ritade. Ursäkta dett långa inlägg men det är ett ämne som gör mig upprörd. :-)Sofie, hoppas du får en positiv upplevelse av cafébesök den här gången. Eller också så tar vi bara och struntar i alla sura människor runt om och trycker upp en bajsblöja i ansiktet på de som är otrevliga och suckar.Kramar,

Tessan, mamma till Ida och Tim

2009-12-08 @ 07:54:27
URL: http://tessanova.blogg.se/
Postat av: Tessan

Upptäckte dessutom att jag blev så upprörd så jag varken kunde skriva grammatiskt korrekt eller stava ordentligt. Språkpolis som jag är... :-)//Tessan, mamma till Ida och Tim

2009-12-08 @ 07:57:28
URL: http://tessanova.blogg.se/
Postat av: Jenny - tvåbarnsmor

Jag känner igen det där... Bålsta som ändå är en relativt stor ort borde ha något som t ex ett "babycafè" där mammor kan träffas å fika å inte behöva bekymra sig för vare sig platsbrist när det gäller barnvagn och arga blickar när bebisen skriker lite.

Det är ett helt projekt i sig att ens komma utanför dörren med mina barn tycker jag, och att ta med dom till ett vanligt cafè, det känns som en vision långt borta!

Trist att det ska vara så....Kram

2009-12-08 @ 09:16:32
Postat av: Hanna K

Ja, det är ju helt underbart att få komma iväg på café en dag och slippa sitta hemma jämt!!

Som tur är här i lilla Härnösand har vi ett café som profilerar sig just på att vara barnvänligt, stort och gott om plats, och lekrum och små lekstationer. Trevligt!

Har sett några andra caféer här oxå som satsat lite på barnen...med leksaker och så. Men en del ställen är det ju så trångt så man ids inte ens försöka.

Och som Tessan skrev så är det ofta äldre personer oxå som suckar och mumlar ilsket där man kommer...herregud.

Läste precis det här:

http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article6252155.abJaja...

Kram!

Postat av: ♥ ♥ ♥ bambi - missa inte mina julklappstips i bloggen! ♥ ♥ ♥

Jag tycker att problemen börjar redna när man ska försöka ta sig igenom dörren... det är inte alltid det lättaste och ibland är det till och med trappsteg!

2009-12-08 @ 10:22:53
URL: http://bambi.blogg.se/
Postat av: Moa

Jag känner verkligen igen mig. Med min första son bodde vi i en mindre stad, där fanns det inga fik som var barnvänliga så då undvek jag att sätta mig på fik, jätte tråkigt, det är så mysigt att gå ut och ta en fika. Men nu bor vi i Stockholms innerstad, kan tyckas vara krångligt med barn, men om jag trivs! Har en snart 2-månaders nu också och det finns barnvänliga fik överallt, massor av lekplatser och öppna förskolor :D

2009-12-08 @ 11:08:33
Postat av: Emma

Åh jag håller med precis! när första va liten ville jag ut och träffa folk och fika ofta men det fanns bara ett litet handfullt sortiment av caféer att gå till, och då bor jag ändå i Göteborg, nu två år senare är jag inte ute lika ofta men har fortf inte hittat några fler ställen att gå till. Däremot har jag hittat att ett av de förra trånga ställena åtminstone skaffat sig en micro där mammorna kan värma sin barnmat, men vad hjälper det när man inte får plats...

2009-12-08 @ 12:09:23
Postat av: En medmänniska

Håller verkligen med =(Kram Malin

2009-12-08 @ 14:01:55
Postat av: åsa

jag håller med dig! precis så känner man.. och de är inte alls så roligt..

kram

2009-12-08 @ 19:24:05
Postat av: ML

Läs det här:

http://blogg.aftonbladet.se/pappabloggen/2009/12/barn-nej-tackoch fortsättningen:

http://blogg.aftonbladet.se/pappabloggen/2009/12/vilken-debattngn hade länkat t Alex blog men missat de exakta länkarna. Om du redan läst Alex inlägg i debatten - ignorera min kommentar! :)

kram

2009-12-09 @ 13:14:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
Innan du kommenterar, har du läst inlägget?:


Trackback