Zzzzzzz

        DATUM: 2011-02-24 TID: 21:06:40
Är hemma igen efter en LÅÅÅNG dag på jobbet...

Mina ben värker och ögonen är tunga som sten. Måste snabbt hoppa i säng och försöka få lite sömn innan jag skall upp igen.
I morgon skall vi vara i Solna och börjar 10 så det blir lite senare iaf.

Ni kan föresten aldrig gissa vad som hände mig i morse... Jo jo... Jag skall berätta i morgon. Tror fortfarande att det var en mardröm...Det blir ett kort inlägg idag, men jag får ta igen det i morgon.

Sov gott allesammans så höres vi!


//Sofie

Ny vecka igen...

        DATUM: 2011-02-22 TID: 21:25:29

Nu har Vilma somnat, och jag fcår en liten stund framför datorn.

Jag och Peter har suttit och försökt skriva ner allting som vi lagt ner som kostnader på gamla huset, som vi sedan behöver för vår vinstdeklaration.
Det är skit svårt att komma ihåg allt, tur att vi har foton som hjälp.På Torsdag och Fredag skall jag jobba på en reklamfilm åt Comviq och kl 5.30 skall jag vara på plats på Lidingö. Eftersom att inget Cafè har öppet vid 5 på morgonen så kunde jag inte beställa smörgåsar till frukosten.
Nu blir det till att ställa sig och göra 35 mackor för hand innan jag åker. Med mina beräkningar så borde jag kliva upp vid 3 och koka kaffe också...Ja, jag får räkna med 0 sömn eftersom att man även har en liten tjej som gillar att kicka mamma i nyllt och magen när hon sover.
Hah, jag har iaf köpt 2 red bull för att hålla mig vaken.


Fick den här fina tavlan av en läsare här om veckan. Den är till Victors minne, så¨jag satte i ett fint kort på honom och nu så står den i vardagsrummet med två ljus framför. Vilma älskar den!Trots den pågående kylan så märks det på ljuset att våren är i ankommande. Det är sol nästan varje dag och vi passar på att vara utomhus så mycket som möjligt.

Vilma älskar ju att åka pulka, och så här såg hon ut när hon kom in efter en tur i backen =) Ha ha!!Och nu... Afterskiin väntar =)


Zombie premiär !!=)

        DATUM: 2011-02-20 TID: 22:10:12
Helgen har varit toppen, förutom den extrema kylan förståss.

Vilma har varit på visit hos moster Josse och hennes Fredrik över natten och vi som var så oroliga att allt skulle sluta i katastrof, fick bita< oss själva i baken.

Allt gick jätte, jätte bra! Inget pip och gnäll, inte ens när det var sovdags =) Hon somnade lungt och förnöjsamt på mosters mage och vaknade som en solstråle dagen efter.

Jag och Peter pustade ut, då vi hela kvällen gick beredda på att vi kanske skulle behöva hämta hem henne. Barnfria som vi nu blev, så tog vi tillfället i akt att röja ur garaget efter flytten, placera allt snyggt i ordning samt förberedde för de nya hyllorna som skall köpas in snart.

På kvällen bokade vi in en bio, och det blev en komedi för en gångs skull. "Meet the parents, little fockers" vilket är den tredje filmen i "Fockers" serien.
Filmen var sådär men dock inte lika rolig som de tidigare.

Vaknade med gott samvete att Vilma haft det bra, utvilad och på glatt humör. Solen lyste in genom rullgardinen och nu var det dags att röja in alla sorterade sopor som vi jobbat med kvällen innan, in i Peters bil och sedan vidare till tippen.


När vi några timmar senare plockade upp vår lilla tjej så verkade hon inte ha saknat oss något speciellt mycket. Ha ha... Jag är sååå lättad att det bara verkar som att det här "mammiga" problemet gäller hemma, och att det tydligen går att jobba på.
Tack så hemskt mycket för alla era tips och råd, jag sög åt mig som en liten svamp och grundade allt noga.

Just nu sitter jag och väntar in den nya Golden globe nominerade skräck serien som skall börja på TV11. The walking dead heter den och spås bli en riktig succe!
Efetrsom att jag är en riktig sucker för Zombier så är detta inget jag vill missa.
Som sagt TV11 kl 22.30. MISSA INTE!!!

Även ni som är lite skeptiska tycker jag skall ge den en chans, ni kanske blir förvånade =)


            


Vardagsbekymmer

        DATUM: 2011-02-18 TID: 22:48:48
Datorn, eller internet har legat nere hela dagen, så inte förens nu så har jag tillgång till bloggen.


Peters mamma har varit på besök i två dagar så tiden har gått fort. Vilma är fortfarande lika mammig och vi har kommit till en punkt, där vi faktiskt inte vet åt vilket håll vi skall svänga nu.

Hon VÄGRAR vara hos någon annan levande själ än mig, framför allt på kvällarna, men även dagtid så har hon viss separationsångest om jag lämnar huset för tex en promenad med Laban.
Det här ställer till det en hel del, och jag tycker så synd om både henne och Peter som inte lyckas få några fina stunder alls tillsammans.


Är det någon som har några bra tips om hur vi skall lösa det här?? Ska vi låta henne skrika i Peters famn tills hon svimmar eller kräks, eller låta henne komma till mig och ge efter till hennes vilja?
Som sagt så vill jag påpeka återigen, att detta har börjat efter den vecka som hon var sjuk nu senast, och har aldrig uppkomit tidigare.

Vardagsbekymmer som kanske tycks små, men som tär på oss alla...

Internationella Barncancerdagen

        DATUM: 2011-02-15 TID: 19:52:48
Idag är det Nationella Barncancerdagen, vilket i mina ögon är en stor dag värd att uppmärksamma.

Tyvärr så försvinner denna dag ofta i tystnad, och endast de som är drabbade är medvetna om att den ens existerar.

Nej, det är alldeles för dålig medial uppmärksamhet kring denna dag och tydligen så är det ingen som är direkt intresserad av att skriva om den. Konstigt, då det är focus ett sådant otroligt viktig ämne som sagt.... 
Tack vare olika lokala barncancerorganisationer runt om i landet, så sprids ju budskapet lite i alla fall...

Tydligen så hölls det en monter på Centralstationen i år och artisten Meja var där och sjöng. Jag har totalt missat det, och är jätte ledsen då jag gärna hade velat åkt dit.
Ja, nu när det ändå är den Nationella Barncancerdagen så tänkte jag skriva lite om en ny satsning som Barncancerfonden håller på med just nu.


Den internationella organisationen World Child Cancer är en organisation som håller på att arbeta med att öka överlevnaden i barncancer i utvecklingsländer.
Trots att vi i västvärlden, bär på så pass bra behandlingar att tre av fyra barn räddas här hos oss, så ser siffrorna betydligt sämre ut i dessa delar av världen.
Ja i de drabbade utvecklingsländerna så är siffrorna precis det motsatta. Där DÖR fyra av fem barn som drabbas av cancer.

Totalt så handlar det om att 100 000 barn dör helt i onödan, bara för att det är brist på tillgång till behandlingar. Det är ju HELT sjukt!!??

Skall inte dessa barn få rätten till samma överlevnadschanser som våra barn??? Usch, bara tanken får det att vända sig i magen på mig...
De barn ingen kan hjälpa och där hoppet försvunnit, får ofta gå bort i smärtsamma plågor, då smärtlindring inte finns.


World Child Cancer satsar på små projekt, som att sprida kunskapen om Barncancer till sjuksköterkor samt annan personal och att öka tillgången till smärtlindring.

200 000 kronor bidrar vi i Sverige till denna organisation varje år, och redan ser den generella barnsjukvården ut att förbättras.


Mer om detta kan du läsa om HÄR...

Lördags mys

        DATUM: 2011-02-13 TID: 15:03:20

Lördag och dags för 40 och 20 års middag.

Peters systers respektive samt dotter fyllde år, så vi begav oss till Kungsängen för att fira de rara tu.

Vi blev bjudna på laxsoppa samt tårta och fika, och Vilma var på gott humör, så allt som allt så var det en trevlig vistelse...

Lika trevligt som alltid =)


 


Vilma har hittat 2 får som hon gillade skarpt =)


Vackert dukat ...


Hoppla, hoppla faster !!!Vid sex begav vi oss till Coop för att handla mat och lördagsmys.
Eftersom att Vilma inte får äta godis så fick hon i stället åka lite "minikaruseller" för några femmor. Samma röda sportbil som jag har på kort när Victor åker, satt nu Vilma i och såg förundrad ut.
Helicoptern var favorit, och en krona gick dessutom till Barncancerfonden när man betalade, så det tyckte vi var bra !


   Vilma fick klappa lite katter samt en enorm hund innan det var dags att packa in alla matkassar i bilen och åka.I Bålsta stannade vi förbi graven och gjorde fint i sömassorna, och hann hem precis i tid till melodifestivalen. Tre skålar med chips, ostbågar och godis, läsk samt lite vin, och kvällen var spikad och klar.Tyckte att bidragen var sådär och den enda jag fastnade för var Lorèens låt, då hon hade en jäkla röst ! Nej lite besviken faktiskt, men, men... Hade inte gjort det bättre själv =)Snökaos !!!

        DATUM: 2011-02-11 TID: 17:57:50
Idag råder det snökaos i Litslena.


Hade en tandläkartid till Vilma som fick ställas in och syrran som kom på besök i morse blev kvar och missade sitt arbetspass.


Vilma är i alla fall frisk nu och spyr inte längre. 5 dagar höll kräksjukan i sig, men nu äntligen så verkar den vara borta.
Det märks att hon tar igen lek och bus med råge, efter att hon sovit bort nästan en hel vecka. Full med energi och glädje är vår lilla tös och det värmer i hjärtat att återigen höra barnskratt i huset.


Just nu ligger hon och sover och har inte märkt att tjejerna har kommit hit. Hon kommer att bli sååå glad när hon ser dem =)


Fastän det är Vilma som vait magsjuk och inte jag, så är jag minst lika trött  efter alla sömnlösa nätter. Har inte varit utanför dörren på en hel vecka, inte träffat en levande själ förutom Peter, och har mer eller mindre känt mig som en fånge i mitt eget hus.
Har fått tacka nej till mycket roliga saker, bland annat inbjudan till Panos Emporius 25 års jubileum,  tjejkväll, två invigningar samt Loppis bloggmöte.

Trots denna isolering så känns det skönt i mammahjärtat att få ha varit nära 24-timmar om dygnet och haft koll. Tyvärr så har Vilma blivit väldigt mammig under den här tiden och vägrar nu att bli lagd till sängs av någon annan än mig.
Måste dessutom börja helt om med "sova i egen säng " träningen som gick så bra. Hon vill absolut inte sova någon annanstans bredvid oss nu.

Det blir en tuff tid framöver, men men... Inget att göra åt.


I kväll är det Lets dance som gäller och kanske någon bra film lite senare. Skall väl ge mig ut i snökaoset med Laban också.


Hoppas att ni får en trevlig helg !!


KRAM

En lååång natt

        DATUM: 2011-02-08 TID: 13:28:10

Efter ett tredje dygn med kräkningar och 0 ml i vätskeintag så åker vi igår kväll in till Akademiska med Vilma för en undersökning.

Väntrummet är proppfullt men vi får otroligt nog ett rum ganska på en gång, tror att det har med smittorisken att göra.
Väl inne i det lilla, alldeles för ljusa rummet går det betydligt långsammare och det tar minst en timme innan läkaren kommer in och undersöker henne.
Han klämmer, känner, lyssnar samt tar emot information angående tidigare intag under dagen. Vi får klart för oss att ett stick i fingret skalll göras, för att kontrollera socker och salt balanser, samt att hon skall få ett vätskedropp.

Det känns så skumt och overkligt att sitta där på sjukhuset och få sitt barn undersökt igen.
Precis som att tiden blivit redigerad och ihopklippt med den tillvaron som vi befann oss i för två år sedan.
Var fanns gränsen mellan då och nu??


Tre stycken emla plåster sätts, ett i handen, ett i foten och ett annat i armvecket. Vi håller tummarna för att hon inte är lika svårstucken som Victor.

Blodprovet tas på stackars Vilma som ligger och sover djupt i min famn. Reaktionen blir inget vidare och hon bli skit sur av den oförskämda väckningen.
Ca en och en halv timme senare kommer läkaren in igen och berättar att de fått resultatet och att alla salt och sockerhalter ser normala ut. Vätska kommer ändå att sättas in för att ge henne ett litet försprång inför kommande dygn.


Proceduren med nålen som sätts har vi bevittnat hundratals gånger förut, och ännu en gång så infinner sig känslan av att glida tillbaka i tiden.
Nålen passar perfekt och glider obemärkt in i den lilla tunna venen. 5 minuter senare så är droppet igång. Vi lägger Vilma i en likadan säng som Victor sov i, och bäddar så gott det går med tunna lakan och utan spjälskydd. Min jacka och Peters tröja får duga som skydd mot de kalla stål spjälorna. 

Nu återstår 4½ timme av väntan på att vätskan skall göra sitt. Det lilla kvadratiska rummet innehåller endast en smal undersökningsbrits, tre stolar och ett litet bord med en baby våg på.
Hur tusan vi skall lyckas sova alla tre är en gåta, men vi lyckas tillslut klämma ihop oss på den minimala britsen.
När lysena släckts ner och tystnaden lagt sig på avdelningen så ligger jag sömnlös och stirrar i taket.
Det välbekanta ljudet av pumpen som vi så många nätter delat rum med, blandas med det svaga sorlet av personalens röster ute i korridorerna.
Jag tittar upp mot spjälsägen och det hugger till i magen. Det kunde lika gärna vara Victor som låg där och sov med slangen hängandes ut över kanten.Det spelar ingen roll hur många år som kommer att gå, eller hur mycket tid som kommer att passera. När man ställs inför sådana här liknande situationer så går hjärnan och kroppen på automatik och suddar ut allt annat som hänt emellan de två tidsperioderna. 
ALLT är exakt likadant, alla ljud, dofter, rutiner, ja ALLT ! 

Sakta men säkert glider jag tillslut in i sömnens dova mjuka värld, och vaknar inte förens klockan är halv fem och det är dags att packa ihop och åka hem.


Peter går i förväg ut till bilen och kör den runt till framsidan. När jag och Vilma går korridoren ned mot de dubbla inglasade dörrarna så känner jag att jag bara måste gå förbi den stora porslinskon som står mot ett av fönstrena längre bort.
Victor älskade att klappa och "Muua" åt den och självklart så måste ju Vilma få göra detsamma.

Längst fram på kons panna, på en liten vit porslinsskärva så står en liten suddig text skriven.... 
 


                                                      

                                                   "Take your broken wings and learn to fly
                                                   Take your sunken eyes and learn to see"

                                                                Victor i våra hjärtan...


                                                                    


När vi reser hem i mörkret den natten, med Vilma sovandes i barnstolen så känner jag tydligt att Victor är med oss som en vakande ängel i snöstormen. Han fyller Och orden är så sanna som de står skrivna...

För alltid i våra hjärtan...

 


Likheter och bra vårdsajt =)

        DATUM: 2011-02-06 TID: 22:20:26
Glömde föresten skriva igår om hur skrämmande påmind man blir när man ligger med ett sjukt barn i sin famn.

Påmind om de oändligt många vakande nätter på sjukhuset, med en brännhet liten kropp vid sin sida som hulkande kräktes dag som natt.

Jag fattar nog inte, nej jag kan nog inte ta in hur pass länge som Victor ändå var drabbad av vinterkräksjukan. Vi var glada om han ens fick i sig 20 ml sondnäring och i vissa fall ens vatten. Fördelen då med att ligga på sjukhuset var att kunnig personal fanns runt hörnet, och att nya prover ständigt togs.
Blöjorna vägdes efter varje byte, och kände man det minsta lilla tyngd i den så jublade man inombords. "Yes!! Han kissar i alla fall bra !"


I slutet av hans kamp, så blev tumören så pass stor att den kom att trycka på urinblåsan så att urinet ej kunde komma ut.
Vi hade i två dagars tid undrat varför han var så gnällig och hade så ont när man tog i honom. Läkarna tog återigen alla standard prover man kunde men hittade inget fel, tills en sköterska slutligen kom på att de skulle mäta urinmängden i kroppen.

Ett portabelt litet ultraljud rullades in på rummet och man mätte mängden urin som fanns i blåsan.
Sköterskan som utförde momentet blev efter en stund alldeles tyst och bara stirrade på skrämen.
- Nej det måste vara något som är fel... sade hon förvirrat. Apparaten mäter ju upp en mängd på 180 ml!! Men det kan ju inte stämma...

Efter ett antal försök så var mängden dock densamma. Victor hade alltså nästan 2 dl !! urin i blåsan, som han inte kunde kissa ut!! Jag tror inte att någon kan förstå den smärta som han hade under de två dagarna. Hans dropp försåg honom med vätska dygnet runt men som bara fylldes på utan någonstans att ta vägen!!

Nu var det bråttom och Victor fick en kateter insatt. Genast så såg man den lilla genomskinliga påsen fyllas med mörkgul vätska som sakta steg över de tunna markeringarna.
Katetern fick vara kvar, och från den dagen så blev vår kille mycket nöjdare igen...

Ja, jag kom bara och tänka på det här som sagt... Hur lika allt kändes med Vilma nu när hon varit sjuk.
Skillnaden nu är att vi sitter hemma helt själva med bara oss själva att lita på. Tur att det finns kunskap bara ett telefonsamtal bort =)


Vill föresten tipsa om den nya vårdsajten 1177.se där man kan gå in och chatta med vårdpersonal om man har några frågor, läsa om olika sjukdomar, tips och råd och en massa fakta så klart.
De har även en speciell "cancersajt" där jag kanske skall skriva en krönika i vår.

Som sagt en toppen sida om du undrar något eller är allmänt orolig men inte vill sitta i telefonköer =)
Nej, nu skall jag passa på att dyka tillbaka ner i soffan medans Vilma sover hos Peter. Har en känsla av att veckan kommer att bli vääääldigt lång... Hoppas att kickan blir bra snart !


SOV GOTT!!!Lite bättre nu....

        DATUM: 2011-02-06 TID: 21:51:47
Lilla gumman...

I dag så har febern legat lite lägre och hon spydde faktiskot ingenting under förmiddagen. Pappa och Gisell var förbi en sväng och fikade, men så fort de hade åkt så började hon spy igen.

Det son kommer är mest slem då det varit fruktansvärt svårt att få i henne vätska. Så fort jag närmar mig med saftglaset eller en sked så får hon kväljningar och börjar hulka...

Vi ringde återigen till sjukvårdsupplysningen och de gav oss samma råd som sist, men de skulle höra av sig senare på kvällen för att se hur hon mådde.

Man kan tydligt se tecken på uttorkning i ljumskarna på den skrynkliga och slappa huden. Tydligen så är det ingen fara (säger de kunniga) och det räcker tydligen med att få in en tsk vätskeersättning i munnen, så tar kroppen upp saltet och det söta.
Personligen så tycker man ju att det är läskigt...


Mellan spyor och sömn så är hon dock ändå ganska pigg, och jag passade på att ta några bilder på henne i köket när hon var på gott humör.


Tänk om man vore lika söt på bild efter tre dagars kräksjuka =)


Sjuk igen...

        DATUM: 2011-02-05 TID: 23:45:06
Reser mig ur soffan med tunga armar som känns som bly. I famnen ligger en stekhet Vilma i en tunn, alldeles för stor sommarklänning.
Hennes panna och kinder är ilsket röda och håret lätt klibbat mot huden.

40,3 grader visade tempen för en timme sedan och jag har en känsla att den inte dalat särskilt märkbart de senaste minutrarna.

Igår kväll så började allt med att Vilma kräktes mitt på köksgolvet, när klockan var runt 19.00.
Sandra och Ronnie var på besök och vi skulle precis till att börja käka middag då det hände. Efteråt så var Vilma hel pigg och for runt precis som vanligt och vid 20.00 så gick hon och lade sig som vanligt. Ingen tänkte mer på det...

Natten avslöjade så mycket mer under sina mörka timmar, då jag fick rusa upp 5-6 gånger och hjälpa henne att spy. Med noll minuters sömn och med ett öga ständigt vakande, så tycktes det dröja en evighet innan det första morgonljuset letade sig igenom gardinerna.

Vilma tycktes relativt pigg på morgonen och vi gick upp tillsammans och slog på tv4 Nyhetsmorgon. Vi satte oss ner bekvämt i den svarta skinnsoffan och plöjde igenom både nyheter, väder samt någon gästartist som kommit ut med ett nytt album jag inte minns namnet på...

Det dröjde inte mer än en timme innan hon spydde upp den lilla mängd välling som hon sekundrarna innan ätit. Strax efter det satte även febern igång.


Nu har jag konstaterat att jag har suttit en  HEL dag med henne i min famn, och knappt lämnat soffan med undantag från en kort promenad med Laban.
Jag har ont överallt, men nöden har ingen lag då hon inte vill sitta själv.


Nu är klockan snart 12 och jag har skrivit dessa ord med Vilma i knät, och nu skall vi föröka lägga oss. Jag tror febern har dalat, men hon är fortfarande gnällig och inte  tillfreds alls.


Får - om jag kan - skriva mer utförligt i morgon. Nu hinner jag inte.

Illaluktande katastrof!

        DATUM: 2011-02-02 TID: 22:56:57
Sorry över dåligt bloggande på senaste tiden. Så fort solen skiner så vill jag inte sitta inne vid datorn, och på kvällarna efter att Vilma somnat så blir det oftast bara lite slappande framför TV:n som gäller.

Nej, jag skall inte bara skriva, för skrivandets skull, utan då vill jag ha något att säga också! =)


Satt 30 underbara minuter lutandes mot vår ladugårdsvägg och sög in solen idag. Vilma sov sött i vagnen och Laban hade fullt upp med att springa runt och pinka överallt.
Jag älskar våren mest av allt, och blir oftast glad när solen skiner, men på samma gång så hugger det till i hjärtat på mig, då tankarna genast far till Uppsala och vår sista tid med Victor.

Ja, lycka och välbehag blandat med ångest och smärta varvar jag mina dagar med här ute på landet. Tänk att det aldrig blir något lättare...
För att hoppa till en positiv grej, så fyllde Samuel 1 år idag!! Hurra och grattis lilla skrutt!
Vi var bjudna på kalas och tackade såklart ja till tårta, kaffe, lek och bus.

Det tråkiga var dock att Vilma lyckades skita ned sig något så kopiöst strax innan, så att vi fick börja vår ankomst med att stoppa ungen i familjens tvätthäll innan vi kunde hälsa på någon.
Hon hade skit ÄNDA upp i armhålorna och över hela ryggen! Jag har aldrig sett så mycket bajs komma ut från en sådan liten röv... Helt makalöst alltså!

Stackars lilla prinsessan som var på så glatt humör innan, tyckte inte alls att det var särskillt "ladylike" att mamma drog ner brallorna på henne mitt framför hennes blivande pojkvän, och visade hela paketet i dess vita uppenbarelse.

Och denna stank... Oj oj oj, denna stank...
Ja, jag kan ju säga att det tog ett tag att få den lilla kroppen ren och fin igen =)


Tillslut så kunde vi i alla fall ansluta oss till sällskapet och överlämna Samuels present. Försökte undvika att sitta någon längre stund berdvid någon, då jag inbillade mig att jag visst kännde en liten doft av avföring från mina händer.
Hade tvättat dem 5 gånger med tvål och vatten, skrubbat handflatorna röda samt pillat tvålen in under naglarna - men ändå... Luktade det inte lite bajs ändå...

Hmmm, kanske hade något fastnat i kläderna ?                                                                      GRATTIS SAMUEL!!!
Efter kalaset så skulle vi överlämna Vilma till Kattis och Hasse som agerade barnvakt inför vårt sorgemöte 19.30.
Det var inte lika tungt denna gång då samtalen kretsade mycket omkring vardagliga saker och inte så mycket kring sjukdom och död.Just nu så sitter jag och försöker att bestämma mig om jag skall göra en tallrik med nachos eller inte. Tror det lutar åt det faktiskt, trots att jag vet att man inte bör äta efter kl 19.00...

Äh! Skit samma, orkar inte vara korrekt när det gäller mat. Inte min starka sida =)