Magknip

        DATUM: 2010-01-26 TID: 15:04:07

Vilma har haft magknip nu i två dagar och varit väldigt pipig. Hon skriker inte utan ligger mest och stånkar.
Jag får känslan av att hon inte får i sig tillräckligt med mat, då hon tuttar ca en gång i timmen.
Självklart så kan varken jag eller Peter undgå att få en klump i halsen, varje gång vi hör att hon kvider, speciellt när det ha med magen att göra. Victor betedde ju sig exakt likadant innan vi åkte in akut.

Nu är det ju tur att man har lite mer sunt förnuft än att verklgien gå runt och tro att det skulle vara något allvarligt, jag menar alla spädbarn har väl lite magknip ibland, eller?

Är det någon som har någon koll på vad man skall undvika att stoppa i sig när man ammar och är det möjligt att kombinera amning med ersättning vid behov?

En trött trioVackra iskristaller
Kommentarer
Postat av: Linda

hej!!

När jag fick Wilmer så var han likadan, fick tipset från olika håll att sluta med mjölkprodukter även laktosfritt....så i två månader slutade jag helt med det, ändrade på kosten helt och han blev jätte bra efter det...han fick även genom specialist barnmott i enköping special ersättning eftersom man måste ha recept på det....sen kunde jag smått introducera det igen....många barn e ju mjölkkänsliga i början....

sen undvik kryddad mat å sånt som ger gaser....

Hoppas ni mår bra annars....själv har man 1½ månad kvar nu....hoppas på lite tidigare för jag orkar inte bara ligga längre å ha ont dygnet runt....

kram Linda

2010-01-26 @ 15:13:24
URL: http://lindiz1983.blogg.se/
Postat av: Annika

Säger som ovan: bebisars tarmar är ju inte riktigt utvecklad och Vilma kanske inte fixar allt du äter. Prova att utesluta mjölkprodukter och se om det hjälper. På BVC fick jag ett schema för det och vad man ska undvika. Märker man itne resultat inom några dagar är det bara att återgå till vanlig kost. MEn man kan bli galen på allt sånt där med kosten så prova direkt så du kan utesluta om det är komjölken eller inte. Man ska komma i håg att det finns mjölk i väldigt många produkter man inte tänker på. Därför är det bra att be bvc om hjälp. Prova med magmassage också. Kolla på nätet så hittar du nog insruktioner för det. Massagen hjälper en del har jag hört.

2010-01-26 @ 15:24:00
URL: http://dagarmedhedda.blogspot.com
Postat av: Veronica

Jag kunde inte äta/dricka apelsiner och stark mat.testa att utesluta det o se om det hjälper :-)

2010-01-26 @ 15:27:21
Postat av: Petra H

Jag blir så varm och glad av att läsa att du njuter nu! Att du äntligen kan känna värme, glädje och lycka emellanåt!! ååå.. jag blir sååå glad! =) att du emellanåt känner vemod och sorg är bara naturligt, men det är ju underbart att det blandas med lite solsken! Har tyvärr ingen bebis (ÄN!) och därför ingen koll på vad man bör undvika men jag tycker att du/ni kan prata med BVC och fråga dem. ALLA förstår om ni är oroliga och nervösa! Fråga hellre en gång extra än att gå hemma och få ont i magen själv av oro. Även fast du har sundt förnuft kan man ändå fundera. Många kramar!

2010-01-26 @ 15:33:24
URL: http://petrajanina.blogspot.com
Postat av: Lina

Minifom påapoteket är kanon för magknip på

små princessor och prinsar. Tas före amning.

Lycka till. Kram från Läjet

2010-01-26 @ 15:42:29
URL: http://secretmom.blogg.se/
Postat av: johanna

Hej!

Jag har en liten på 6 månader. Och 2 stora busungar till storebröder.

Med min 2 minsta har jag testat minifom- droppar, dom ska man ge innan amningen varje gång och det ska göra att gaserna blir mindre, det har funkat för mig. Så innan du ändrar kosten tycker jag att du ska prova dom, de finns att köpa receptfritt på Apoteket.

Jag har även gett lite ersättning efter amningen ibland för att se om dom vart mer hungriga (inte efter varje matning men efter kanske 2 om dagen)och ibland så har det vart så att dom sugit i sig en hel del extra, man kan ju testa nu vet jag ju att dom säger på bvc att man ska undvika ersättning om man ska amma osv men att sitta med bebisen vid bröstet var timme går ju inte i längden. Så följ din egen känsla och gör det som känns bäst för dig, då brukar allt lösa sig. O sen är det åxå väldigt bra att dom lär sig ta flaskan, för senare kan man lätt pumpa ut och och ge på flaska vid behov.. Detta har funkat för mig jättebra.. (det är iallafall inte farligt att ge ersättning upptill amningen)

Lyck till med söta Wilma... / 3-barnsmamman

2010-01-26 @ 15:45:58
Postat av: Josephine

Pröva att ge henne Minifoam el. Sempers magdroppar,båda finns på apoteket. Det hjälper!Min son hade mycket problem med magknip de första 6 mån. och det visade sig att han var allergisk mot alla mjölkprodukter som jag åt och han fick i sig genom bröstmjölken. Så jag var tvungen att sluta helt med ALLA mjölkprodukter och dricka soja mjölk eller havremjölk/margarin/glass etc. istället. Supertrist!

Men tack o lov gick det bort av sig självt till slut.

Var försiktig med choklad,lök,purjo,vitlök,apelsin juice,broccoli etc.Spädbarnsmassage brukar funka. Be att de ger dig info. på BVC.Lycka till!Största kramen,

Josephine

2010-01-26 @ 16:06:31
Postat av: Anonym

Jag kombinerade amning och ersättning, funkade kanon bra. Bara dom tar flaskan.Lycka till med allt.

Jag fick också spädbarnsmassage info, kanon bra.

Många kramar

2010-01-26 @ 16:21:52
Postat av: Anna-Lena H

Minifom går att prova men tala med bvc så allvarliga saker kan uteslutas!

Tror att ni blir lugnast då.....

Kram

2010-01-26 @ 16:23:21
Postat av: Tess W

Innan du provar tillägg kan du ju pumpa ut mjölk och prova att ge henne så och ring och prata med amningsrådgivningen de har säkert tips att ge. Hon är ju så färsk ännu att mjölkproduktionen kanske inte kommit igång så bra.

Min minsta (har 3 st) var mycket sämre på att suga än de andra hade ett himla sjå innan jag tillslut började ge henne tillägg.Stora kramar Tess W

2010-01-26 @ 16:31:49
Postat av: Madde

Vad kul det är att läsa att ni äntligen kan få njuta! Ang. att Vilma äter så ofta tror jag beror på att hon behöver mer mat och för att öka mjölkproduktionen måste hon äta mer. Jag har två barn på 3 och 1½ och när jag ammade dom undvek jag stark mat och lök för att minska risken för magknip. Babymassage fungerade också jättebra för oss. Ser att flera tipsat om miniform men jag tycker att semper magdroppar funkade bättre :) de finns också på apoteket. Lycka till :)

2010-01-26 @ 16:42:25
Postat av: Jenny i Skåne (mamma till tre)

Alla mina tre barn har varit komjölksproteinallergiska så jag har ätit strikt mjölkfritt under amningen (sen har de också ätit mjölkfri kost, men det är ju en senare femma). När bebisar har magknip så äter de gärna ännu oftare eftersom de inte kan skilja på sina obehag/behov. Min dotter ammade typ en gång i kvarten de första månaderna och blev tjock som en köttbulle eftersom jag hade massor av mjölk, och fet sådan. Amningen lindrar för stunden när de har ont/obehag, de får välbehövlig närhet osv men det kan ju bli till en ond cirkel när de äter alltför ofta. Men Vilma är så liten ännu, så det är ju svårt att säga vad det kan bero på. Det kan ju faktiskt vara så att hon har ett enormt sug- och närhetsbehov bara, alltså helt normalt för en pytteperson!Omogna tarmar kanske som någon skriver ovan, prova att utesluta all gasbildande kost (be om hjälp på bvc) kan vara bra att börja med. Hjälper inte det, testa minfom eller Sempers magdroppar (för mina barn har det inte varit någon märkbar skillnad med dropparna)eller strikt mjölkfri kost för egen del. Tänk då på att det kan räcka med så lite som en skvätt mjölk i kaffet för att barnet ska reagera, och att mjölkprotein finns kvar ganska länge i kroppen, upp till en vecka, så några dagar räcker inte för att veta om det gett effekt.Går hon upp i vikt som hon ska så behöver du ju förmodligen inte kombinera med tillägg, jag tror att det rättar till sig självt efter hand. Men kolla med bvc för säkerhets skull så att hon får i sig det hon behöver! Du kan ju också be dem att titta när du ammar så kanske de kan se om hon har rätt sugteknik.

2010-01-26 @ 16:47:22
Postat av: Kajsa - 2 barns mamma

Du ska försöka undvika mjölkprodukter, gör det i ca 1 vecka och se om det blir bättre, då mjölkprodukter ofta kan ge sådanna problem. Och sen ska man inte äta stark mat och så.. '

Miniform eller andra magdroppar hjälpte mig när min son hade magknip. Att massera magen kan också hjälpa.Agående ersättning kan du absolut ge det tillsammans med amning, amma först sen ersättning.

Men prata med BVC, dem kanske har några andra tips till dig..Hoppas hon blir av med det onda snart...Kramar till er alla

2010-01-26 @ 16:49:03
URL: http://kaaisaaa.blogg.se/public
Postat av: Therese

Som så många andra skriver här så prata med bvc först och sedan börja med att utesluta så mkt mjölkprodukter som du bara kan. Lilla Gustav hade kolik varenda kväll ända tills för någon månad sedan (han är 5 mån nu) och vi åkte även in akut flertalet gånger då han inte slutade att skrika :(Jag gav minfomdroppar och även semperdroppar, men jag vet inte tyckte de väl hjälpte sådär. Dock så gav jag på inrådan av bvc lite extra tillägg vid sidan om, NAN 1 HA som man kan ge från födseln, det gjorde underverk och han blev betydligt lugnare.Gustav låg också och snuttade hur länge som helst och hur många gånger som helst i början.Hoppas det löser sig och om det nu skulle vara så att hon är kolikbarn så är det bara att härda ut :) man glömmer fort alla kvällar.Kramar från Therese och liten Gustav

2010-01-26 @ 16:49:43
URL: http://viskarpaminaxel.blogg.se/
Postat av: Maria

Jag tror det mesta har sagts... Jag kombinerade amning och ersättning, gick hur bra som helst.Just det, babymassage kan vara jättebra mot magknip. Finns några övningar som är bra såsom Vattenhjulet, Sol och måne och Knäna mot magen. Jag försökte scanna in instruktioner men min scanner protesterar... Du kan säkert hitta dessa på nätet (om du inte har någon bok redan).Kram & lycka till

2010-01-26 @ 17:01:10
Postat av: Amy

semper magdroppar är bra :)

ersättning kan man väl ge men varje gång man ger det så minskar ju mjölkproduktionen och så blir bebisen inte alls mätt efter ett tag. bättre att låta dom suga massor så det bildas mer mjölk :)

2010-01-26 @ 18:29:15
URL: http://www.olimy.blogspot.com
Postat av: Chrirtina med Elliot och Isa

Hej!

Min dotter Isa är 2 1/2 månad.Hon har som du säger haft lite problem med tarmarna,då hon inte direkt har skrikigt utan stånkar mer och man märker att hon är lite besvärad!Slutade inte med mjölkprodukter utan började tänka på lite vad jag stoppade i mig..tex curry,tacos,lakrits,choklad och skaldjur,lök,juice(stora mängder pga syrligheten) kan dom ju reagera emot(hon gjorde det i alla fall) ja allt som är starkt och man själv blir konstig i magen utav.Jag tycker miniform hjälper lite när jag tar dom förre varje amning.Hon vill ha mat varannan var tredje timma och i början ibland efter en timma.Våran son Elliot(2 år)Han hade riktig kolik och vi försökte med allt och inget hjälpte så det blev medicin...usch inget kul:-( Lycka till och jag hoppas du fått lite goda råd.Stora kramar

2010-01-26 @ 19:16:28
Postat av: Ida, Ludvigs mamma

Jag fick undvika ganska mycket är jag amma för Ludvig reagera på ALLT. Jag testade och vara mjölkfri men Ludvig hade fortfarande magknip och kunde i bajsa. Hur mycket han än stånkade och verkligen försökte så kom det bara lite lite i konsistens som sten. Tillslut efter många om och men fick han börja med mjölkfri ersättning då han blev som en helt annan bebis som var glad och lugn och magen satte igång på en gång.Men testa att undvika starka kryddor, lök osv till att börja med.Hon är så fin lillan <3 Är så glad för eran skull, att ni faktiskt får känna lycka i all denna sorg.

Vi tänker på er varje dag i våran familj och pratar om er ofta. Hur konstigt det än låter så är det nästan som att vi känner er men har aldrig ens träffat er =)Stor kram från oss på västkusten

2010-01-26 @ 19:19:37
URL: http://karastebarn.blogspot.com
Postat av: Ida, Ludvigs mamma

inte bajsa* ska det ju stå så klart =)

2010-01-26 @ 19:21:02
URL: http://karastebarn.blogspot.com
Postat av: Chrirtina med Elliot och Isa

glömde skriva om ersättning.Isa har vi givit det 3 gånger pga olika saker(auditions) och hon har ätit det utan problem men senare på dagen/kvällen så märker man att hon blir trögare i magen och fått ont.Ja dom säger ju att det är mer svårsmält än bröstmjölk.Så tänk på det om hon nu inte är 100 i magen och inte behöver ersättning.Fast alla bebisar är ju olika:-)Lycka till och krama lilla vilma

2010-01-26 @ 19:36:50
Postat av: Hanna K

Vi använde också Minifom-droppar till Kiron! De fungerade bra för oss, vi märkte direkt om vi glömde dom att han fick knip. Och ang. amning och ersättning så kombinerade jag det från att han var ca. 10 dagar och framåt... Vissa bebisar klarar att kombinera, vissa inte. (Olika sugteknik).

Postat av: Hanna

som folk skrivit minifom det var guds gåva till oss när alvin hade ont i magen... å visst kan du ge tillägg upptill det gjorde jag med vincent.. ett tips om du skall ge på flaska köp dr browns flaska så sväljer hon ingen luft alvin har mkt mindre magknip sen vi köpte den.. hoppas det går över för henne snart

2010-01-26 @ 20:17:04
URL: http://www.knasgravid.blogspot.com
Postat av: Elise

Min son hade också magknip till och från och hade fått höra från olika håll att utesluta mjölk. Frågade på BVC försäkerhetsskull för mjölk är ju ändå rätt jobbigt att utesluta. Den sjuksköterskan sa att mjölkprodukter är det sista man ska utesluta. Först var det starkmat, sen lök och bönor (gasbildande) så pröva dig fram helt enkelt. Tror du kan tänka lite "magkatarrs mat" äta mild mat som efetr magsjuka! Lycka till

2010-01-26 @ 20:23:11
Postat av: Ida

Jag har läst din blogg länge men aldrig skrivit något (mest för att jag nästan alltid börjar grina) men nu tyckte jag att det var dags.Grattis till Wilma och grattis till Victor som är storebror!Angående magknip så kan jag också rekommendera minifom samt magmassage. Min tjej Olivia började ofta prutta när vi gjort massagen. http://www.1177.se/artikel.asp?CategoryID=32840Hoppas tösens mage blir bra snart!Kram

2010-01-26 @ 20:27:12
URL: http://www.sweeti.se
Postat av: ida

hej sofie. jag har följt din blogg länge nu men aldrig visat att jag är här. jag ville först säga att jag tror att jag har blivit en bättre mamma med hjälp av dig. det är ofta jag ser på min son nicko och bara njuter av att få va hans mammma. du är en riktig inspiration. jag läste inlägget där du berättade att victor knäckte din svanskota när han föddes. hur gick det när wilma kom? jag väntar vårt andra och nicko knäckte min med så jag är lagom nervös. och så till wilmas magknip vi använde nått som heter minifom och köps receptfritt på apoteket. man ger 10 droppar innan varje måltid. vår bvc "tant" tyckte att alla nyfödda kunde ta dom här dropparna, dom hjälper magen att bryta ner gasbubblorna som bildas i magen. om du har tid så kan du maila mig på idis86nu@hotmail.com hoppas det hjälper lilla wilma

MVH ida från gotland

2010-01-26 @ 21:58:53
Postat av: Amanda<3

kikar in till dig såhär på kvällskvisten...så fina bilder på er och lilla vilma. hon är ju bara för bedårande söt! hoppas ni alla mår bra o att vilmas magknip snart går över..kramar

2010-01-26 @ 22:27:18
URL: http://jessicaaamandaa.blogg.se/
Postat av: Nen

När jag ammade kunde jag inte äta citrus eller dricka det. Starkare mat även tacos gick inte det heller. Sen är en del barn känsliga mot mjölkprodukter så testa att utesluta det ett tag, även choklad vet jag kan va känsligt.

Lycka till och hoppas det blir bättre

2010-01-26 @ 23:07:42
URL: http://nennr1.blogg.se/
Postat av: Mimmi

Hej finaste Sofie!

ALLA barn har mer eller mindre besvär av magen, inget ovanligt, tvärtom!Milton hade extrema smärtor i mage från det att han var 5 veckor-3månader... Då slutade jag helt emd alla mjölkprodukter, efetrsom jag ammade och han vägrade ta flaska. På bara någon dag blev han världens snällaste nöjda bebis. Det är lite meck att ersätta alla mjölkprodukter med soya coh havreprodukter men det går, och du vänjer dig. PRÖVA!!KRAMAR

2010-01-26 @ 23:59:59
URL: http://mirakelmilton.blogg.se/
Postat av: Ulrika

Hej!Från det att min son var fem veckor kompletterade jag amningen med modersmjölksersättning då han aldrig var riktigt nöjd. Han blev en god och glad kille efter det och sov jättebra på nätterna. BVC knorrade och sa att jag skulle härda ut och amma, amma och amma för att stimulera mjölkproduktionen men det fungerade inte för mig. Jag ammade tills han var 1 år och 3 månader och gav modersmjölkersättning i flaska vid behov och det var en bra lösning. Kram!

2010-01-27 @ 08:34:56
Postat av: Johanna, mamma till Lukas.

Åh, förstår absolut er oro! Men jag tror som många andra skriver att ni inte behöver vara oroliga! Det är ju faktiskt väldigt vanligt att de små liven kan få magknip, det kan ju bara vara så att du har ätit någon som du inte ätit innan under tiden som du ammat och att hon reagerar på det. Finns säkert att söka på internet över vad man ska undvika att äta under amning. Jag vet också att det ska finnas några speciella bebisdroppar på apoteket som man kan ge vid magont. Kanske vore något. Hoppas att det ska gå över för lilla, både jobbigt för er och henne ju!2010-01-27 @ 10:49:41
URL: http://johannanmokvist.blogg.se/
Postat av: Mattias

hej shit va fin blogg du har, allt bra idag? :)

2010-01-27 @ 11:28:51
URL: http://mattiasdeluxi.blogg.se/
Postat av: Jonna

Min dotter blev inte heller mätt av bara amning, hon gjorde som din, ville äta hela tiden. Jag började ge ersättning när hon var tre veckor gammal, men ammade också vid varje måltid. Enligt bvc var det viktigt att fortsätta amma, före flaskan, vid varje måltid för att hålla igång mjölkproduktionen. Jag fick också varningen att bebisar ofta tappar intresset för amning när man börjar med flaska för att det är lättare för dem att suga ur flaskan. Det fungerade att köra både amning och flaska ett tag, men hon villa amma allt mindre, vilket ledde till mindre mjölk och en massa pumpande. När dottern var 3,5 månader måste jag sluta amma helt för att hon då helt vägrade bröstet. Även om det kändes sorgligt att ge upp amningen så tidigt tycker jag det var värt det att ha gett henne ersättning. Hellre ett mätt, nöjt och flaskmatat barn än ett hungrigt, gnälligt, ammande. Dock skulle jag om jag hamnade i samma situation igen försöka öka mjölkmängden genom att pumpa innan jag direkt hoppade på ersättning. Din flicka är ju inte så gammal ännu, så det kan hända du kan få upp mjölkmängden och att hon då klarar sig på bara amning.

2010-01-27 @ 11:43:24
URL: http://himmelapannkaka.blogg.se/
Postat av: Ann-Sofie

Det är inget fel med modersmjölksersättning. Jag har 5 barn och har inte kunnat amma någon en längre tid. Det är så skönt att kunna faktiskt "se" hur mycket dom får i sig när man använder nappflaskan... Man tar ju inte till nappflaskan för att man är bekväm utan för att den är ett nödvändigt ont... Man måste ju mata med det som blir bäst för barnet...Måste bara skriva att jag älskar din header också. Vad häftigt med såpbubblorna... Kram och lycka till!!!

2010-01-27 @ 11:49:38
URL: http://ansoni.blogg.se/
Postat av: Veronica (med 3 små)

Hej, tycker absolut att du kan komplettera med ersättning. Sen finns det minifom på apoteket som jag gav till min ena son. Han hade också magknip och gnydde. Han skrek aldrig över magont utan bara gnydde och drog ihop sig lite. Fungerade jättebra. Sen ska väl babymassage vara bra för magen, men det gäller ju att komma ihåg att göra den också :)Men åter igen - om du tycker att hon inte blir riktigt mätt så komplettera med ersättning. Absolut inte något fel :)Stora bort med magont kramar från mig

2010-01-27 @ 12:32:19
Postat av: Helène

Mina tre barn har oxå haft magknip, jag undvek själv mjölkprodukter som mjölk, och ost. Det funkade kanon, självklat ska du ge henne mjölkersättning om hon inte är nöjd. Man vet väl själv hur man känner sig när man är hungrig :-)

Så lik hon är Victor. Tänk vilken fin skyddsängel hon har.Kramar Helène

2010-01-27 @ 13:53:24
Postat av: En medmänniska

Fint att se att många har delat med sig av egna erfarenheter och tips på detta!

Så fina bilder också.Kram Malin

2010-01-27 @ 22:15:31
Postat av: claudia

Hej!

Har läst alla komentarer och håller till viss del med de flesta.

Min yngsta är snart 3 år och var lika dan som bebis.

Men efter ha lyssnat på bvc om ersättning och ammning så tyckte dom det var uteslutet amma gällde och inget annat.

aturligtvis gjorde jag vad dom sa och när jag skulle ge henne flaska totalvägrade hon.

Hon ville inte ta varken napp eller flaska och resultatet blev att hon hängde på mej i 2 år och formodligen aldrig riktigt mätt idag är hon en riktig lättviktare.

Jag skulle gjort vad jag själv ville och inte vad andra tyckte.

Mini foom droppar i all ära men att ge dom till varje måltid är bökigt och man glömmer det när det ska gå fort.

Det finns en annan sort som semper tagit fram som heter mag ont och säljs på appoteket och det behöver man bara ta en gång om dagen..

Jag gläds för er skull och ha det så bra../claudia

2010-01-30 @ 20:43:39
URL: http://metrobloggen.se/JumJum
Postat av: Blondiie was here=)

Minifom fik mina två barn att vända totalt från ont i magen till lugna harminoska sovande barn utan massa bulelr i magen!

2010-01-31 @ 23:19:24
URL: http://blondiies.blogg.se/
Postat av: sandra

Min son hade också bekymmer med magen fast då var han lite äldre än vilma. men dom brukar ju ha det alla småttingar. jag vet inte varför han hade obehag i magen MEN, jag valde att undvika mjölk och då försvann magknipet helt och idag säger barnmorskorna att det var ett bra alternativ av mig att göra så, eftersom han idag inte är känslig alls mot mjölk-produkter. :) semper droppar är också bra precis som alla ovan skriver. men undvik kemikalier/dvs medeciner och andra preparat om du kan :) prova dig fram själv. sluta med mjölk, undvik choklad etc... sånt som man vet att småbarn kan vara känsliga mot. nötter och sånt tjafs :) Lycka till och GRATTIS till eran prinsessa :) är hon lik victor när han va liten?

2010-02-01 @ 12:46:48
URL: http://orginoox.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
Innan du kommenterar, har du läst inlägget?:


Trackback